Eggplant “Fish” Tacos

I love eggplant, but if you don´t prepare it right it might end up bitter or too soft. I have tried and failed many times with this vegetable, but recently discovered a way you can make it taste great and have an interesting texture. In this recipe, I imitate the taste and texture of fish using the eggplant and serve it as a “fish” taco. To prepare 4 portions you need:

  • 1 eggplant
  • 1 cup of flour
  • Sea salt
  • Garlic powder
  • Chili powder
  • Paprika
  • Onion powder
  • 1 cup of water
  • Bread crumbs
  • 1 lemon

Additional:

  • Tortillas
  • Lettuce
  • Pico de Gallo (tomato, onion, cilantro, lemon and salt)
  • ½ an avocado
  • ½ a cucumber
  • 1 squeezed lemon
  • Salt to taste

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Prep:

  • Slice the eggplant and leave it soaking in water with the juice of 1 lemon for 15-20 minutes.
  • In a container mix the water, flour, salt, garlic powder, chili powder, paprika, and onion powder. The amount you use depends on the flavor you want to achieve, I usually use a lot, approximately ¼ a teaspoon of each.
  • Dip the eggplant in the flour paste, and then into the bread crumbs and fry it.
  • Blend the avocado, lemon juice, cucumber and salt to make the dressing for the taco.
  • Prepare the taco with the tortilla, lettuce, eggplant, pico de gallo and the dressing. Add additional lemon to top it.

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Tacos de “pescado” de berenjena

A mí me gusta mucho la berenjena, pero si no se prepara bien puede quedar amarga o muy suave. He intentado y fallado varias veces con este vegetal, pero recientemente descubrí una manera de que tenga un muy buen sabor y una textura interesante. En esta receta intento imitar el sabor y textura del pescado usando berenjena y la preparo como un taco de pescado. Para hacer 4 porciones se necesita:

  • 1 berenjena
  • 1 taza de harina
  • Sal marina
  • Ajo en polvo
  • Chile en polvo
  • Paprika
  • Cebolla en polvo
  • 1 taza de agua
  • Pan en polvo
  • 1 limón

Adicional:

  • Tortillas
  • Lechuga
  • Pico de gallo
  • ½ aguacate
  • ½ pepino
  • El jugo de 1 limón
  • Sal al gusto

Preparación:

  • Rebanar la berenjena y dejarla remojando en agua con el jugo de uno de los limones por aproximadamente 15 a 20 minutos.
  • En un contenedor mezclar el agua, harina, sal, ajo en polvo, chile en polvo, paprika, y cebolla en polvo. La cantidad que se debe usar depende del sabor que se quiera adquirir, yo uso bastante, aproximadamente ¼ cucharadita de cada uno.
  • Mojar la berenjena en la pasta de harina, y luego en el pan en polvo y freírlo.
  • Licuar el aguacate, el jugo del otro limón, el pepino y sal para crear el aderezo del taco.
  • Preparar el taco con las tortillas, lechuga, la berenjena, pico de gallo y el aderezo. Se le puede agregar limón adicional para mayor sabor.
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