Roasted Tomato & Pepper Pasta with Lentil Meatballs

I´ve tried lentils in different ways, I´ve had them in a burger, in soups, plain with veggies, etc. I wanted to use them for something different and decided to combine them with the meal I like most: Pasta. In this recipe, I make pasta with a roasted tomato & pepper sauce, and lentil meat balls, this one has quickly become one of my favorites. This is not a quick recipe as it has several steps, but it is worth it, to make 4 portions you need:

For the meatballs:

  • 1 cup of uncooked lentils soaked in water for at least 3 hours
  • ⅓ cup of green onions
  • ¼ cup of cilantro
  • ¼ cup of flour
  • Garlic powder, salt and paprika to taste
  • 1 teaspoon of flax seeds soaked in 3 teaspoons of water

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For the sauce:

  • 3 tomatoes
  • 1 sweet pepper
  • Half a small onion
  • 3 garlic cloves
  • 1 ½ cup of tomato paste
  • Salt to taste

Additional:

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Prep:

  • You will begin with the sauce, since this takes a little longer. Cook the tomatoes, pepper, onion and garlic in the oven. I usually use cook them at 200C for 20 minutes to half an hour, but I am constantly checking them to make sure they don’t burn.
  • While the veggies are cooking mix in a food processor all the ingredients listed for the meatballs. When you have the paste, ready make them into little balls, you can use flower on the table and your hands to avoid them from sticking. Depending on the size of the meatball you will get approximately 12.
  • Fry the meatballs using a pan and oil, make sur the oil covers approximately half of the meatball, and then when they look crispy turn them around to cook the other side.
  • When the sauce veggies are cooked mix them in a blender. Add the tomato paste and salt. Serve the pasta, with the sauce and the meatballs on top, and add plant basted cheese or parm cheese on top.

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Pasta con salsa de chile y tomate horneado y albondigas de lentejas

He probado varias recetas diferentes a base de lentejas, como hamburguesas, sopas, lentejas con vegetales y más. Quería usarlas para algo diferente esta vez así que decidí combinarlas con mi platillo favorito: pasta. En esta receta hago pasta con tomate y chile dulce horneado y albóndigas de lentejas. Desde que la probé se ha convertido en una de mis favoritas, no se prepara rápido, pero definitivamente vale la pena. Para hacer 4 porciones se necesita:

Para las albóndigas:

  • 1 taza de lentejas crudas y remojadas en agua por al menos 3 horas
  • ⅓ taza de cebolla
  • ¼ taza de culantro
  • ¼ taza de harina
  • Ajo en polvo, sal y paprika al gusto
  • 1 cucharadita de semillas de linaza remojada en 3 cucharaditas de agua

Para la salsa:

  • 3 tomates
  • 1 chile dulce
  • Media cebolla pequeña
  • 3 dientes de ajo
  • 1 ½ taza de pasta de tomate
  • Sal al gusto

Adicional:

Preparación:

  • Se debe empezar por la salsa, ya que es la que toma más tiempo en preparar. Cocinar los tomates, el chile dulce y el ajo en el horno. Usualmente los cocino a 200C por 20 minutos a media hora, pero estoy constantemente revisándolos para asegurarme que no se vayan a quemar.
  • Mientras los vegetales se cocinan se debe mezclar todos los ingredientes de las albóndigas en un procesador de alimentos. Cuando la mezcla se vea como una pasta se pueden empezar a hacer las bolitas, yo utilizo más harina en la mesa y las manos para que no se peguen. Dependiendo del tamaño de la albóndiga debería alcanzar para aproximadamente 12 bolitas.
  • Freír las albóndigas utilizando un sartén caliente y aceite. Para que queden más crujientes yo me aseguro de que aproximadamente la mitad de la albóndiga quede cubierta en aceite, luego de que se cocine de un lado la volteo para que se cocine del otro.
  • Cuando los vegetales de la salsa estén cocinados se deben mezclar en una licuadora y se le agrega la pasta de tomate y la sal. Servir la pasta con la salsa, colocar las albóndigas encima y añadir el queso vegetal al gusto.
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