Pita with Falafel

Many people have trouble making falafels, some don´t get the taste quite right, and others end up bland and crumble. In this recipe I make traditional falafels, and put them in a pita with sun dried tomatoes and other tasty ingredients. In my experience, the trick to make great falafels is the size of the falafel, and the way you fry them, to prepare 4 pitas (about 16 small falafels) you need:

  • 1 ½ cup of raw chickpeas, soaked in water overnight
  • ¾ cup of chopped onion
  • ¼ cup of parsley
  • ⅓ cup of spinach
  • 5 garlic cloves
  • 1 ½ teaspoons of flour
  • 1 ½ teaspoons of salt
  • Pepper and cayenne pepper to taste

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For the pita:

  • 4 pitas
  • Lettuce
  • Black olives
  • Avocado
  • Red onion
  • Sun dried tomatoes or baked cherry tomatoes

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Prep:

  • In a food processor mix the chickpeas, onion, parsley, spinach, garlic, flower, salt, pepper, and cayenne pepper. This should become a paste and should not look too dry or too runny. If it looks too dry add a little of water with a teaspoon, and if it looks too runny add a little more flour.
  • Make small balls with the mix, you can use more flour to avoid it from sticking on your fingers or the table. I like the falafel to end up like the size of a meatball.
  • Fry the falafels using a hot pan and oil. The I like to use enough oil so that half the falafel is under the oil, and the rest over it. After some minutes, you can turn them around and fry the other side.
  • Serve the falafel in the pita with the rest of the ingredients and enjoy.

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Pita con falafel

Muchas personas encuentran difícil preparar falafel, algunos no logran darle sabor, otros terminan suaves o se desmoronan. En esta receta hago falafel tradicional, y los pongo en una pita con tomates deshidratados y otros deliciosos ingredientes. En mi experiencia el truco para lograr los falafeles es la manera en la que se fríen, y el tamaño de la bolita. Para preparar 4 pitas (alrededor de 16 falafel) se necesita:

  • 1 ½ taza de garbanzo crudo y remojado en agua desde la noche anterior
  • ¾ taza de cebolla picada
  • ¼ de perejil
  • ⅓ de espinaca
  • 5 dientes de ajo
  • 1 ½ cucharadita de harina
  • 1 ½ cucharadita de sal
  • Pimienta negra y pimienta cayena al gusto

Para la pita:

  • 4 pitas
  • Lechuga
  • Aceitunas negras
  • Aguacate
  • Cebolla morada
  • Tomate cherry deshidratado o horneado

Preparación:

  • En un procesador de alimentos mezclar los garbanzos, cebolla, perejil, espinaca, ajo, harina, sal, pimienta y pimienta cayena. La mezcla debería verse pastosa, ni muy seca ni muy húmeda. Si está muy seca se le puede agregar agua en cucharaditas, y si está muy húmeda harina.
  • Hacer pequeñas bolitas con la mezcla, se puede usar un poco más de harina para evitar que se peguen a las manos o la mesa. A mí me gusta que el falafel quede pequeño, como del tamaño de una albóndiga.
  • Freír el falafel, si no se tiene una olla freidora se debe utilizar suficiente aceite para que la mitad del falafel quede cubierto en aceite y la otra mitad encima del aceite. Luego de unos minutos se le da la vuelta para freírlo del otro lado.
  • Servir el falafel con la pita y el resto de los ingredientes.
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