Roasted Cauliflower With Chipotle Sauce

Roasted veggies are always a good option for lunch. They are light, easy to prepare, juicy and delicious. On this recipe I prepared a roasted cauliflower, which on its own it’s already very tasty, and I added a chipotle sauce with spinach, almonds, and mushrooms. I like this recipe because it has it all, it is creamy, it has crunch, greens, juicy veggies, and it’s a little spicy. The number of portions you’ll get depends on the size of your cauliflower, with a big one you can serve up to 4, if it’s small you will get 2. The amount of sauce of the recipe is for 4 portions. The ingredients are:

  • 1 cauliflower chopped into slices
  • Olive oil
  • Complete seasoning
  • 1 ½ cup of mushrooms
  • 1 cup of spinach
  • ⅓ cup of chopped onion
  • 2 cups of plant based milk
  • ¼ cup of lemon juice
  • 4 spoons of mashed chipotle pepper
  • 2 teaspoons of garlic
  • 4 teaspoons of cornstarch
  • ¼ cup of almonds
  • Salt and pepper

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Prep:

  • On an oven pan place the cauliflower with a little bit of olive oil and complete seasoning. Bake until the edges look a little bit toasty.
  • While it´s baking, prepare the sauce. Add the milk, garlic, and onions on a soup pan and let them boil. When they are boiling add slowly the cornstarch, one teaspoon at a time and while you’re adding it stir the sauce to make it thicken. If the sauce is not yet thick let it boil until it is.
  • When the sauce has reached its desired consistency add the lemon juice, chipotle, spinach, mushrooms, almonds and salt and pepper to taste.
  • Serve the cauliflower with the sauce.

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Coliflor asado con salsa chipotle

Los vegetales asados siempre son una buena opción para el almuerzo. Son muy ligeros, fáciles de preparar, jugosos y sabrosos. En esta receta preparé una coliflor asada, que por sí misma es deliciosa, pero le agregué una salsa de chipotle con espinaca, almendras y hongos. Esta receta me gusta porque lo tiene todo, es cremosa, crujiente, tiene vegetales y es un poco picante. La cantidad de porciones depende del tamaño de la coliflor, una muy grande puede dar hasta 4 porciones, mientras que una pequeña da 2. La cantidad de salsa que se prepara con esta receta es para 4 porciones. Los ingredientes son:

  • 1 coliflor cortada en rodajas
  • Aceite de oliva
  • Sazonador completo
  • 1 ½ taza de hongos
  • 1 taza de espinaca
  • ⅓ taza de cebolla cortada
  • 2 tazas de leche vegetal
  • ¼ taza de jugo de limón
  • 4 cucharadas de chile chipotle en puré.
  • 2 cucharaditas de ajo
  • 4 cucharaditas de maizena
  • ¼ taza de almendras
  • Sal y pimienta

Preparación:

  • En una bandeja para horno colocar la coliflor con un poco de aceite de oliva y sazonador completo. Hornearla hasta que los bordes se vean un poco tostados.
  • Mientras se hornea la coliflor se prepara la salsa. Agregar la leche, el ajo y la cebolla en una olla y hervir. Cuando este hirviendo agregar de a poquitos la maizena. Se agrega una cucharadita a la vez y se revuelve entre cada cucharadita. Si la salsa aún no se ve espesa dejarla hervir unos minutos más.
  • Cuando la salsa tenga la consistencia deseada añadir el jugo de limón, el chipotle, la espinaca, los hongos, las almendras y sal y pimienta al gusto.
  • Servir la coliflor con la salsa.
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