3 Layer Vegetable Lasagna

Making a good lasagna is a long process, every layer needs to be good and different, and one specific ingredient needs to pop out to top it. This Lasagna recipe is not one you can use when you’re in a rush and want to cook something simple, but it is absolutely worth the effort. It has 3 layers: a tomato-vegetable layer, one with baked zucchini and eggplant, and a “cheese” tasting tofu layer.

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To cook 6 portions, you need:

  • 1 cup of chopped broccoli
  • 1 cup of chopped cauliflower
  • 1 cup of grated carrots
  • 1 small eggplant in slices
  • 1 small zucchini in slices
  • ¼ chopped onions
  • ¼ chopped sweet peppers
  • 2 cups of chopped tomatoes
  • 1 cup of tomato paste
  • 1 cup of silken tofu
  • Olive oil
  • Nutritional yeast
  • Sea salt
  • Pepper
  • Garlic powder
  • Onion powder
  • Complete seasoning
  • 1 box of vegan lasagna pasta
  • ½ cup of cashew seeds

Prep:

Bottom layer:

  • In a soup pan and with a little bit of oil cook the onion and the sweet pepper. When the onion starts looking light brown add the broccoli, cauliflower, carrots and tomatoes. Let them cook with the lid on for 5 minutes and then add the tomato paste with salt and pepper to taste.

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Middle layer:

  • Preheat the oven. In the oven pan place the zucchini and eggplant slices with a little bit of olive oil and complete seasoning. Let them cook until they’re slightly crispy.

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Top layer:

  • In a hot pan, crumble the tofu and add 3 spoons of nutritional yeast. Stir until it’s even and mixed and add a little bit of sea salt.

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Final touches:

  • Cook the lasagna pasta, make sure it’s not too soft so it does not break when you assemble it.
  • Add the 3 layers in a container with the pasta. Use the pasta between every layer.
  • In a food processor mix the cashew seeds, 3 spoons of nutritional yeast, sea salt, onion powder and garlic powder to taste. Use this as parm cheese and place it on top of the last lasagna pasta pieces.
  • Place the container on the oven and bake for a few minutes to make the top crispy.

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Lasaña de vegetales

Preparar una buena lasaña es un proceso largo. Cada capa necesita ser buena y diferente, y debe haber un ingrediente que resalte. Esta receta de lasaña no es para los días que se necesita preparar un platillo rápido y sencillo, pero vale la pena el esfuerzo. Tiene 3 capas: una de tomate y vegetales, una de calabacín y berenjena horneada, y una capa de tofu con sabor a queso.

Para cocinar 6 porciones se necesita:

  • 1 taza de brócoli cortado
  • 1 taza de coliflor cortada
  • 1 taza de zanahoria rallada
  • 1 berenjena pequeña en rodajas
  • 1 calabacín pequeño en rodajas
  • ¼ taza de cebolla cortada
  • ¼ taza de chile dulce cortado
  • 2 tazas de tomate en trocitos
  • 1 taza de pasta de tomate
  • 1 taza de tofu suave
  • Aceite de oliva
  • Levadura nutricional
  • Sal marina
  • Pimienta
  • Ajo en polvo
  • Cebolla en polvo
  • Sazonador completo
  • 1 caja de pasta de lasaña vegana
  • ½ taza de semillas de marañón

Preparación:

Capa inferior:

  • En una olla sopera cocinar la cebolla y el chile dulce con un poco de aceite. Cuando se dore agregar el brócoli, coliflor, zanahoria y el tomate. Dejarlos cocinar con la tapa puesta por 5 minutos, luego agregar la pasta de tomate, sal y pimienta al gusto.

Capa del medio:

  • Pre-calentar el horno. Colocar el calabacín y la berenjena en un recipiente con un poco de aceite de oliva y sazonador completo. Hornearlos hasta que estén un poco crujientes.

Capa superior:

  • En una olla caliente colocar el tofu desmoronado con 3 cucharadas de levadura nutricional y un poco de sal. Revolver hasta que esté mezclado.

Toques finales:

  • Cocinar la pasta de la lasaña, no debe quedar muy suave ya que esto dificulta armar el platillo final.
  • Agregar las 3 capas en un recipiente, con pasta entre cada una.
  • En un procesador de alimentos mezclar las semillas de marañón, la levadura nutricional, sal, ajo en polvo y cebolla en polvo al gusto. Esto se colocará encima de la lasaña como queso parmesano.
  • Hornear el platillo por algunos minutos hasta que la pasta de arriba se vea un poco tostada.
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2 Comments Add yours

  1. Kale Oil says:

    Looks fantastic! I love the way you’ve used the vegetables

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  2. caitlin says:

    nom nom… looks so veggie-filled 🙂

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