Causa Rellena: Perivian Recipe

The dish known in Peru as Causa Rellena is similar to a mash potato casserole, but it tastes like nothing you’ve tried before and. My father is Peruvian, so I grew up eating this. It’s usually prepared with seafood, so I worked on a vegan version to continue enjoying it as an adult.

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The dish must be prepared in 2 parts, the mashed potatoes, and the filling. The ingredients to prepare 4 portions are:

For the mashed potatoes:

  • 1 kg of potatoes
  • ¾ cup of lemon juice
  • 1 spoon of Peruvian yellow pepper (Aji amarillo)
  • Salt and pepper

For the filling:

  • 1 cup of chickpeas
  • 1 cup of chopped mushrooms
  • 1 cup of diced tomatoes
  • 1 ½ tablespoon of vegan mayo
  • ⅓ cup of chopped onions
  • 1 avocado

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Prep:

For the mashed potatoes:

  • Boil the potatoes, when they’re soft drain the water and mash them until they’re smooth.
  • Add the lemon juice, the yellow pepper, and salt and pepper to taste, blend the mix until it’s even.

For the filling:

  • Mash the chickpeas until they look like crumbles (don’t mash them as much as hummus).
  • Add the tomatoes, mushrooms, onions, vegan mayo and salt.

When both parts are ready add on a pyrex dish a layer of the potato mix, followed by the filling, then some avocado, and top it with another layer of potato mix. Store in the freezer and serve it cold.

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Causa Rellena Peruana

Este es un platillo conocido en Perú como Causa rellena. Es similar a un pastel de papa, pero con un sabor muy diferente. Mi papá es peruano por lo que yo crecí comiendo esto, sin embargo, usualmente se prepara con mariscos, así que decidí crearle una versión vegana para seguirlo disfrutando de adulta.

Para crear esta receta se tiene que preparar la papa y el relleno por aparte. Los ingredientes para lograr 4 porciones son:

Para la papa:

  • 1 kg de papa
  • ¾ taza de jugo de limón
  • 1 cuchara de ají amarillo peruano
  • Sal y pimienta

Para el relleno:

  • 1 taza de garbanzos
  • 1 taza de hongos cortados
  • 1 taza de tomate en cuadritos
  • 1 ½ cuchara de mayonesa vegana
  • ⅓ taza de cebolla cortada en cuadritos
  • 1 aguacate

Preparación:

Para la papa:

  • Hervir la papa, cuando esté suave drenar el agua y triturar la papa hasta que se vuelva un puré.
  • Agregar el jugo de limón, el ají amarillo, sal y pimienta al gusto y mezclar hasta que se vea uniforme.

Para el relleno:

  • Triturar los garbanzos (no mucho para que no quede como puré).
  • Añadirle el tomate, los hongos, la cebolla, la mayonesa y sal.

Cuando ambas partes estén listas agregar en un recipiente hondo una capa de la mescla de papa, seguida por una capa del relleno, aguacate, y para terminar otra capa de la mescla de papa. Guardar el platillo en el refrigerador y servir frio.

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