Vegan Plantain Hash

This is a vegan variation of the Latin American recipe known as “Picadillo”. It’s similar to a vegetable hash, but full of the traditional Costa Rican flavors, and best of all, meatless!

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I grew up eating my mom’s homemade soy picadillo, and it´s the best one I´ve ever had. When I cook the dish I follow her recipe, but add some variations to make it my own. You can follow this recipe using almost any vegetable, but I like it best with plantain or potatoes. To cook a plantain Picadillo, that serves 4, the ingredients the following:

  • 1 cup of shiitake mushroom stems
  • ½ cup of texturized soy protein (if you don´t like or consume soy you can disregard it and use 2 cups of shiitake mushroom stems)
  • ½ cup of chopped tomatoes
  • 1 plantain
  • ½ cup of chopped broccoli
  • ½ cup of chopped carrots
  • Soy sauce
  • Salsa Lizano
  • Garlic, onion, cilantro, pepper and any other of your favorite spices

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Prep:

  • Wash and crumble the shiitake mushroom stems
  • Add water to the texturized soy protein and leave it soaking for 10 minutes
  • Boil and cook the plantain, carrots and broccoli
  • In a hot pan, add the garlic, onion, cilantro, and pepper with a little bit of oil and let it cook for a couple of minutes, once they look cooked add the soy protein, the tomato, and shiitake stems and let them cook in the pan (with the lid on) for 5 to 10 minutes
  • Remove the lid and add the vegetables, stir and add soy sauce and Salsa Lizano (the amount depends on each person´s taste)
  • You can add a little bit of sweet corn to the mix as a bonus

Note: If you can´t get Salsa Lizano, or if your mix is too dry, you can add a little of tomato paste to the mix.

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Picadillo vegano de plátano

Esta es una variación vegana de la receta del picadillo costarricense. Este platillo al igual que el original está lleno de los sabores ticos, y lo mejor de todo es que no contiene carne!

Yo crecí comiendo el picadillo de soya de mi mamá, y es el más rico que he comido. Cuando yo lo preparo sigo su receta, pero le hago algunas variaciones para personalizarlo. El picadillo se puede hacer con casi cualquier vegetal, mis favoritos son el plátano y la papa. Para preparar 4 porciones de picadillo de plátano vegano se necesitan los siguientes ingredientes:

  • 1 taza de tallos de hongos shiitake
  • ½ taza de soya texturizada (si no les gusta o si no consumen soya pueden eliminarla y usar 1 ½ taza de tallos de hongos shiitake)
  • ½ taza de tomate cortado
  • 1 plátano
  • ½ taza de brócoli
  • ½ taza de zanahoria
  • Salsa de soya
  • Salsa Lizano
  • Ajo, cebolla, culantro, chile dulce y cualquier otra especie que guste

Preparación:

  • Lavar y triturar los tallos de hongo
  • Añadir agua a la soya texturizada y dejarla remojando por 10 minutos
  • Hervir y cocinar el plátano, las zanahorias y el brócoli
  • En una olla caliente, agregar el ajo, la cebolla, el culantro y el chile dulce con un poco de aceite hasta que se doren
  • Añadir a la olla la soya texturizada, el tomate y los tallos de hongos, mezclar todos los ingredientes y colocarle la tapa a la olla para dejarlos cocinar 5 a 10 minutos
  • Agregar los vegetales, mezclar todo y agregar salsa de soya y salsa Lizano al gusto.
  • Se le puede agregar maíz dulce como un extra

Nota: Si el picadillo queda seco, o si no se pudo conseguir la salsa Lizano, entonces se le puede añadir pasta de tomate

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